Trustpilot

Gratis fragt på alle ordrer over 499 DKK

Haven i februar | Hvad skal du huske?

Haven i februar | Hvad skal du huske?

Haven skal passes hele året rundt - også i februar, hvor du kan gøre haven klar til endnu en frodig sommersæson. Der er masser, du kan lave i haven i løbet af februar, og det er i februar, du begynder at forberede haven til et spirende forår. 

Februar er årets sidste vintermåned (i hvert fald hvis man skal tro på kalenderen), og lige om lidt står foråret for døren. Vi har lavet denne huskeliste til dig, så du kan få gjort din vinterhave helt klar til foråret. 

Gød dine stue- og drivhusplanter

Når kalenderen rammer februar kan du så småt begynde at gøde dine stueplanter. Det samme gælder for planter, der står i rum, hvor temperaturen er over 5-7 grader (det vil være planter i udestuer, drivhuse, orangerier og eventuelt vinterhaver). 

I februar begynder dagene at blive længere, og det betyder, at der for alvor begynder at komme vækst i dine planter. I takt med at dine planter begynder at tage fart, kan du så småt begynde at sætte din dosis op. Brug gerne vand blandet op med flydende gødning og mikrogødning. Så skal du nemlig ikke bekymre dig om koncentrationen og i stedet blot følge produktets anvisninger. 

Begynd at fylde drivhuset (med de mere hårdføre planter)

Når februar begynder at lakke mod slutningen, og marts er lige om hjørnet, kan du begynde at sætte dine lidt mere hårdføre planter ud i din udestue eller i dit drivhus. I nogle tilfælde behøver du ikke engang at vente så længe - hvis februar er særligt mild, kan du eventuelt starte flytningen lidt tidligere. 

Er du i tvivl om hvilke af dine planter, der er særligt hårdføre? Det kan du som regel hurtigt finde ud af med en søgning på Google, men ellers er det planter som nerie, oliven, laubær og palmer, der er særligt hårdføre. 

Husk dog at dække planterne med aviser og bobleplast, så de ikke fryser om natten. 

Beskær buske og træer

Der er flere sorter af buske, du med fordel allerede kan begynde at beskære i februar. Så hvis det klør i fingrene for at komme i gang ude i haven, kan du i februar beskære mange typer af almindelige, blomstrende buske herunder forsythia, dronningebusk, syren, uægte jasmin, stjernetop og ildtorn. 

Du får de bedste resultater ved at bruge et ørnenæb, når du beskærer. Og husk altid at fjerne de ældste skud først - og altid helt nede ved jorden. Gør din bolig lidt grønnere, og lad de aflippede grene blomstre i vaser inden for. 

Har du en busk eller et træ, du altid har drømt om at flytte? Så er februar det perfekte tidspunkt at gøre det, for her er de nemlig i hvile. 

Kom mos i forkøbet

Er du træt af mos, der forpurrer din græsplæne? Mos kan være svært at slippe af med, men hemmeligheden er, at du skal sætte ind allerede i februar. Mos opstår typisk i græsplænen, fordi pH-værdien er for lav og dermed sur. Græs trives bedst, når der er en pH-værdi på omkring 7. Er pH-værdien lavere end det (eksempelvis 6 eller 6,5), kan du derfor med fordel strø granuleret kalk på din græsplæne. 

En tommelfingerregel er, at der skal bruges 10 kilo kalk per 100 kvadratmeter græsplæne. Vil du gerne forkæle din græsplæne lidt ekstra, kan du med fordel også give din græsplæne gødning i samme ombæring. På den måde får du en smuk, grøn og frodig græsplæne, når foråret melder sig på banen. 

Forspir, plant og lav stiklinger

Der er mange planter, du allerede kan “tyvstarte” på i februar. 

forspiring i februar

  • Du kan begynde at lægge kartofler til forspiring, hvis du har et frostfrit drivhus. Når du forspirer kartofler på den måde, betyder det, at du kan få velsmagende kartofler meget tidligt. 
  • Du kan også begynde at lave nye planter med stiklinger i februar. Sæt stiklingerne i god plantejord, læg en plastikpose over og lad stiklingerne få luft fra posen et par timer om dagen. Når du kan se de første rødder, kan du begynde at plante ud. 
  • Er jorden ikke dybfrossen, kan du plante rabarber i dit drivhus. Forsøg at grave 1-2 blokke rabarber op og plant dem i en spand, som du sætter ind i drivhuset. På den måde kan du have modne rabarber, før der overhovedet er sæson. Du kan gøre det samme med krydderurter og jordbærplanter.

Du kan også begynde at så karse og sennep i vindueskarmen indenfor såvel som forkultivere diverse grøntsager som eksempelvis salat, porre, persille, peber, selleri og kål. 

Frostsikring af din havedam

Hvis du har en dam i haven, hvor der er fisk, skal du holde øje med, om der er åndehuller til fiskene. Hvis der er frostgrader, skal du derfor altid huske at tjekke havedammen for åndehuller. Er der ikke det, skal du sørge for at lave åndehuller - men gør det forsigtigt. 

Ligger der sne oven på isen? Så bør du fjerne sneen, så lyset kan skinne igennem. 

Sæt fuglehuse op

Synes du, det er hyggeligt med fugle i haven? Så er det tid til at få sat fuglehuse eller fuglekasser op. Fugle er nemlig ikke kun nyttige - de kan faktisk også have en praktisk funktion i din have, hvor de bidrager til et sundt økosystem. 

fugle foderbræt

Det er en god idé at være lidt strategisk, når det kommer til opsætning af fuglekasser. Sæt fuglekasserne op i en højde på omkring 3-4 meter og sørg for, at hullet i fuglekassen vender mod syd, sydøst eller øst. Det er ligeledes en god idé at have fuglekasser i forskellige størrelser, så du får flere forskellige fugle i din have.

Bliv medlem af ANNA's kundeklub

Vi vil gerne forkæle dig. Modtag som den første gode tilbud og VIP invitationer.
Du får også rabat på din fødselsdag. Plus mange flere fordele.
Du kan altid nemt afmelde dig igen.

Tilmeld dig her