Sådan giver du nyt liv til dine potteplanter

Er dine potteplanter begyndt at hænge lidt med mulen? Det kan skyldes mange ting. Måske står de det forkerte sted, hvor de får for meget eller for lidt lys. Måske får de træk, for lidt eller for meget vand, eller måske er det bare vinteren, der er lidt for hård ved dem. 

At holde sine potteplanter friske og sprudlende kan synes som en hel videnskab - og det er det i og for sig også. Men… Du har garanteret lagt mærke til, at det særligt er vinteren, der tager hårdt på dine potteplanter?

Du er ikke alene om at mangle energi og overskud om vinteren

Præcis som vi kan være i underskud om vinteren, hvor de lange, mørke dage kan synes uendelige, gælder det samme for dine potteplanter - de glæder sig ligesom dig også til en dejlig, lang sommerferie.

Både før, under og efter vinter har dine blomster brug for lidt mere kærlighed end normalt. Heldigvis behøver du slet ikke at give op på dine planter, bare fordi de ser lidt triste og kedelige ud. Ved hjælp af nogle helt simple tricks kan du nemlig give dem nyt liv. 

Sådan giver du nyt liv til potteplanter, der hænger lidt med mulen

Er dine potteplanter begyndt at se lidt triste og kedelige ud? Du behøver ikke at bruge penge på nye potteplanter, bare fordi dem i vindueskarmen er begyndt at se lidt sørgelige ud. 

nyt jord til potteplanten

Ny potte og nyt jord

At give sine potteplanter ny potte og nyt jord er som at give sine planter en effektiv omgang førstehjælp. Når dine planter kommer i ny, gerne større potte, får du mulighed for at strække benene, og den nye jord giver ny næring og energi til planterne. Den nye jord er nemlig fuld af aktive næringsstoffer. 

Når du går en pottestørrelse op og skifter jorden, er det dog ikke helt uvæsentligt, hvilken jord du vælger. Gå gerne efter en pottemuld, som er en anelse grov i strukturen. Ikke al pottemuld er beriget med lecakugler eller lerkugler, og så kan du risikere, at planten langsomt men sikkert falder sammen i potten. 

Sådan planter du om:

Når du planter om, skal du først hive planten op af potten, hvorefter du brækker det værste gamle jord af - forsigtigt. Derefter skal de over den nye, lidt større potte. Så er planten nemlig klar til at brede sig i takt med, at dagene bliver længere. 

Giv dine planter ekstra næring med gødning

Vil du gerne undgå at plante om? Du kan skifte mulden i potten ved at løsne den gamle jord fra rodnettet og erstatte med nyt muld - og så kan du give dine planter vand med gødning. 

Når du vander dine planter med gødning, er det lidt ligesom at give dem proteinpulver. De får nemlig nyfunden kraft til at blive store og stærke. Derfor kan det være en god idé at give dine planter et skud gødning, før den nye sæson for alvor træder ind. 

Er det lang tid siden, du har gødet sidst? Så vælg en god, flydende pottegødning. Vælg gerne en med mikronæringsstoffer (Plus mikro). 

Har dine planter fået bare grene? Så er det tid til en klipning

Har du større planter i stuen, kan det være en god idé at give dem en lille trimning. Har din stuebirk eksempelvis fået nogle bare grene, kan det være en god idé at beskære dem en smule. Men det gælder faktisk også de mindre potteplanter. 

Så har du planter, der er blevet lidt visne henover vinteren, kan du bruge tid på at fjerne alt det, der er vissent og kedeligt. Har du kaktusser eller sukkulenter, er det dog sjældent, du slipper fra at beskære dem med succes. 


Denne side er beskyttet af reCaptcha, og Googles Politik om beskyttelse af persondata og Servicevilkår er gældende.