Sådan tager du bedre feriebilleder

En skøn ferie vil man gerne kunne mindes mange år frem, og derfor skal der selvfølgelig nogle gode billeder til! På den måde kan I genopfriske og genopleve alle de dejlige minder, når I bladrer igennem fotoalbummet eller billedgalleriet på telefonen eller computeren. 

Ender dine billeder ofte med at blive overeksponerede, ude af fokus eller simpelthen bare uheldige?

Så giver vi dig her en række tips og tricks til, hvordan du tager de bedste feriebilleder (der nok skal høste likes på Facebook). 

Find det bedste lys

At finde godt lys har en afgørende finger med i spillet, når det gode billede skal tages. Derfor er det altid en god idé lige at overveje, om lyset er optimalt, inden du trykker på udløserknappen. Modlys fungerer eksempelvis ikke til portrætter, mens det kan give en flot kunstnerisk effekt i andre tilfælde. 

Det er også værd at overveje, hvornår på dagen, du tager billeder. At solen står højt på himlen er nemlig ikke ensbetydende med, at lyset kommer til at tage sig godt ud på billeder. En tommelfingerregel, som mange professionelle følger er, at du får det bedste lys den tid på dagen, hvor din skygge er længere end dig selv. Det vil sige om morgenen og om eftermiddagen. 

Hold igen med blitzen

Tænker du, at blitzfunktionen er guds gave til dit billedgalleri? Så er du nok en af dem, der skal overveje at skrue lidt ned for dit blitzniveau. Hvis du er en af dem, der tager billeder med din telefon, skal du bruge din blitz så lidt som muligt, da blitzen faktisk spænder ben for det lys, der rent faktisk er. Brug hellere det naturlige lys, der er der - og eksperimenter med vinkler, eller at flytte personer tættere på vinduer, gadelygter og så videre. 

Det samme gælder i store træk for blitz på kameraer - både spejlkamera, hybridkamera og digitalkamera. Har du en lækker blitz, der giver et blødt lys, kan det være en god idé. På de fleste kameraer kan du indstille blitzniveau, og her vil du hurtigt opdage, at jo mindre blitz, jo bedre billede. 

Gå på jagt efter de bedste motiver

Vil du gerne have mindeværdige, smukke billeder med hjem fra ferien? Så gør lidt ekstra ud af at finde de gode motiver. Gå en tur rundt i dit lokalområde, hvor du hurtigt vil finde motiver, der er værd at have med hjem. Kig efter det, der er typisk for rejsemålet - det vil ofte være det, du mindes ved ferien alligevel, så hvorfor ikke forevige det med et billede?

I dag tages langt de fleste billeder digitalt, men øv dig alligevel på at gøre noget ud af dine billeder. På den måde undgår du det helt store sorteringsarbejde, når du kommer hjem. Et godt råd til billedbogen er også, at du ikke viser 50 billeder fra samme område. Udvælg nogle ganske få gode og gør dem repræsentative for rejsen. 

Vær ikke bange for at eksperimentere med vinkler

I stedet for at stå lige ret op og ned, når du tager billeder, så eksperimenter med anderledes vinkler, end du plejer. Når du ændrer vinklen en smule, kan du ændre hele billedet - og oftest til det bedre. 

Gå lidt ned i knæ, tilt kameraet eller stil dig højere op (eksempelvis på en trappe eller lignende). Ved at prøve andre vinkler får du et langt mere spændende billede med hjem.

En god baggrund giver et godt billede

Motivet er godt, men kan du sige det samme om baggrunden? Mange af os har en tendens til at glemme baggrunden, og i stedet fokusere på det, vi egentlig tager billedet af. Men vil du hæve niveauet i dine billeder, er det på tide at gøre lidt mere ud af baggrunden. 

Baggrunden har nemlig en hel del at sige, også når det kommer til eksempelvis portrætter. Den bedste baggrund forstyrrer ikke billedet for meget, så en tom strand er eksempelvis bedre end en, der er proppet med parasoller eller palmer. En enkel baggrund giver et mere harmonisk billede, fordi øjet ikke bliver lige så forstyrret. 

Det bedste kamera er det, du har med

Har du en idé om, at dine smartphone- eller iPhone-billeder ikke er gode nok?

feriebilleder med telefon

Den idé kan du godt pakke væk, for det bedste kamera er det, du har med - og for de fleste af os vil det være vores mobiltelefon. I dag er der i langt de fleste telefoner et solidt kamera, der sagtens kan levere billeder i god kvalitet. Når du har dine billeder på telefonen, er det tilmed nemmere at redigere dem og dele dem med venner, familie eller på sociale medier. 

Vil du gerne have et kamera med på ferien, men er du ikke til de helt store af slagsen? Så findes der i dag mange forskellige kompakte kamera, der er lige til at have med i tasken.


Denne side er beskyttet af reCaptcha, og Googles Politik om beskyttelse af persondata og Servicevilkår er gældende.